woensdag 15 oktober 2008

Dat wil ik niet..

stel je hebt een kind op stage die gewoon niks wil doen.
je verzint leuke spelletjes en leuke werkjes.
en de rest van de kinderen doen allemaal leuk mee.
maar het ene kind wil alleen maar bij je op schoot zitten en een boekje lezen.

wat doe je bij zo'n kind?
geef je het zijn zin en ga je boekjes lezen?
of?

3 opmerkingen:

Noëmie zei

Ik zou het boekje gelijk 'afpakken', zeggen dat we met z'n alle de leuke activiteit gaan doen en desnoots laat haar met iemand anders als eerste een spelletje doen in de kring bijv. Of gewoon even laten zitten en als een paar kinderen zijn geweest het, het kindje dan laten doen.
Als het een activiteit is zou het kindje gewoon even zijn eigen ding doen (dit heb ik zelf in mijn stage ook gedaan vorig jaar), de rest van de groep begint zelf en dan doet het kindje meestal vanzelf wel mee.

Antoinette Engbers zei

Ik ben het niet met Noemie eens. Waarom een boekje afpakken? Als een kindje alleen maar bij jou op schoot wil zitten en een boekje wil lezen dan is er iets aan de hand. Probeer erachter te komen wat er aan de hand is. Voordat een kind gaat spelen moet het zich eerst veilig voelen. Een kindje dat nieuw is op de groep blijft vaak heel dicht bij jou in de buurt. Klampt zich aan jouw benen vast enz. Pas na verloop van tijd als het kind een beetje begint te wennen, durft het iets verder bij jou vandaan te gaan zitten. Dit is een proces wat bij sommige kinderen langer duurt dan bij anderen.Dus probeer stap voor stap iets verder weg te gaan van het kind. Langzaam aan zal het kindje dan wel andere dingen durven. Maar er kan ook nog iets anders aan de hand zijn. Als het kindje niet bang meer is maar niet mee wil doen met de activiteit die jij hebt bedacht, dan vindt hij/zij de activiteit misschien niet leuk. Vraag dan eens wat het kind zelf graag wil doen en laat hem daarin zijn eigen gang gaan. Kortom zomaar een antwoord geven is niet gemakkelijk. Het ligt helemaal aaan de situatie. Met het laatste stukje van Noemie ben ik het wel eens. Gewoon het kind even negeren en als jouw activiteit leuk is, komt hij vanzelf wel.

Noëmie zei

Opzich ben ik het met dat opzicht van juf het ook met haar wel eens. Het kindje kan vanzelf wel overspringen om met de andere een activiteit te doen. Anders blijft het lekker op je schoot zitten.

vlinder

vlinder